Monday, 20 January 2014

Arkitek ??

Assalamualaikum.
.Today aq nak story psal course yang aq nak amik..td diorang kate no pin upu dah kluar..tu yang aq excited nak pilih course ni..mse skolah dulu aku amik course Binaan Bangunan.so,bidang aq ni kearah arkitek la..

Btw,aq da buat bnyak research psal BB ni...
research punye research,,Aq mcm mnat nak amik Diploma Senibina...tp,,dah bnyak blog aq bce yang course ni susah.aq tkut x dapat bwak,tapi,,aq bermnat sangat..

Firstly,,mak aq sruh apply kat tmpat abg aq kat unikl bangi...masalahnye,kat situ just ad ship building..aq x blajar pun psal ship ni..adoi..seni bina xde kat situ pun..yg ad just course2 engineering  bnyak la..

Aq ad bwat  research kat blog ni..owner blog ni amik course senibina .ni yang aq jmpe psal seni bina...



Jadi apa sebenarnya perkara paling utama kalau anda nak belajar course architecture?


1. Recognition/ accreditation.

Disebabkan anda tak dapat terima tawaran di IPTA anda mencari kursus yang sama di IPTS. Tapi tahukah anda kebanyakan IPTS tiada pengiktirafan/ recognition dari LAM? Untuk menjadi seorang arkitek berdaftar di Malaysia, anda perlu ada LAM Part 1 dan Part 2. (ohya, LAM= Lembaga Arkitek Malaysia). Kalau ada Part 2 baru boleh digelar arkitek. Kalau ada Part 3, maknanya nama aku akan jadi Ar.Sophie Al-Yahya. PErghhhhhh terjuling mata!!! @__@

Ikut pengalaman aku, masa aku belajar kat UiTM dulu, banyak kes yang melibatkan macam, orang ni habis Diploma di sesebuah kolej,tapi disebabkan dia takda Part 1, dia tak boleh sambung Degree kat UiTM terus. Dia kena masuk Diploma tapi tahun kedua macam tu la. Dan walaupun di UiTM Diploma Senibina dah ditukar kepada B.Sc (Architecture) tetapi ia tetap Part 1 yang kena belajar 4 tahun. Dari segi tu dah membazir waktu dah. Belum lagi nak sambung part 2 LAM kan?Kalau total course Part1+Part2 di UiTM adalah 6 tahun, maka orang-orang yang ada kes macam ni mungkin habiskan masa dalam 7,8 tahun untuk dapat Part 2.

Ok, kalau masa nak belajar tahan lagi. Tapi masa bekerja? Ramai yang aku kenal, dia habiskan belajar di kolej swasta dalam bidang senibina, sekali bila nak mintak kerja, rupanya kolej dia takda recognition Part 1. Tangga gaji juga mungkin sedikit rendah berbanding yang ada Part 1.Dari situ dah menyusahkan dia kena ambil exam yang rasanya bukanlah mudah. Lepas tu melecehkan sebab susah nak ambil Part 2 bila Part 1 pun takde. Paham tak kawan-kawan dan adik-adik?

2. Interview

Kebanyakan IPTA yang menawarkan kursus ini akan mengadakan temuduga terlebih dahulu. Melalui apa yang lecturers aku cakap, bukan straight A's SPM yang mereka cari. Orang yang straight A's SPM pensyarah-pensyarah lebih menasihatkan belajar course yang lebih macam..ermmm.. Medic ke.. Engineering ke.Course yang memerlukan otak genius la pendek kata.  Sebab apa yang mereka mahu dari seorang pelajar senibina ialah berfikiran kreatif, kuat dari segi mental dan fizikal,out spoken, tak pasif,determine.Sebab tulah ada interview. So kalau ada yang dapat interview senibina tu korang janganlah tertunduk-tunduk masa diinterview. Sebab nanti nak jadi arkitek kau kena jumpa client dll.Dalam tangga building construction pula, arkitek berada paling atas yang kena kerah tenaga Quantity Surveyor, Engineers, Contractors,dll. Bak kata bos aku bila orang-orang ini tak buat kerja ikut deadline " We've got to whack all these jokers man!" Sebab kalau orang bawah kau tak buat kerja, arkitek juga yang selalu kena tuding jari oleh client. Jadi kalau kau tak aggresive, macam mana kau nak berdepan dengan ini semua? Lagi satu, kalau nak pergi site yang under construction, kau ingat boleh ke nak bajet diva atau puteri dan putera lilin? tak tahan panas, nak pakai heels bermekap tebal bagai? Sebab tu interview itu penting. Sebab tempat adalah sangat terhad, maka mereka mahu cari orang yang betul-betul mereka rasa boleh survive dalam kursus ni.

Sebab apa aku kata terhad, sebab kalau kat IPTA lain, aku kurang pasti tapi rasanya macam lebih kurang. Kalau kat UiTM, satu sem cuma ada satu kelas aje untuk batch tu. Masa aku masuk dulu,satu batch ada 30 orang aje. Tapi yang apply setiap sem? beribu orang tau.
So, ni dua benda utama lah yang korang kena tahu kalau nak belajar course ni. Aku buat entri ni pun sebab rasa kesian sebab ramai sangat dah orang yang aku kenal ada masalah dengan recognition. Kadang-kadang korang kena faham jugak, strategy IPTS. Kaut duit. Tapi banyak dah dengar certain professional courses takde recognition yang sepatutnya. Senang je nak tahu kalau tempat tu takde recognition. Biasanya menawarkan kursus senibina tanpa ada temuduga. Tapi kalau ada pun kau kena tanya elok-elok ada reconition dari LAM ke takde. Kalau orang tu sendiri tak tahu LAM tu apa, lebih baik kau berambus aje jangan buang masa.

Mcm susah kan???tp aq x taw nak apply kat mne...ape-ape pun,,see the result dulu...aq ingat nak apply kat UTHM . itupun kalau result aq elok la...

k la.. tu je okay...bye..love yaa..

Doakan kejayaan Dhiyaaa yeee...

No comments:

Post a Comment