Wednesday, 18 June 2014

University Life

Assalamualaikum :)
Lama sudah tak mengapdett..hmm...skrang ni busy skit ..skrang ni Batch 96 rmai yang dah sambung blaja . Tahniah la pada semua yang berjaya . Pada yang tak berjaya,jangan la sedih . Rezeki korang ada dimana mana..kawan-kawan aku pun alhamdulillah semua sambung blaja . Wafa,Anje,Laily,Myra,Firhana,dapat Politeknik ,rezeki diorang dpat poly .. aku? hmm... just dpat form 6,KPTM ngan IUKL je .. Bila fikir fikir balik,,better aku masuk IUKL .. hmm.. Alhamdulillah .. kat sini best sngat..

First2 masuk ,,semua kene handle sndiri ..yelah,dah besar kan ..Parent just boleh duduk kat belakang dewan je.Student yang kene uruskan semua..kat dewan,,kitrang kne uruskan bayaran,,serahan document,n buat kad metrik ..Done kat dewan,,aku trus pergi hostel..masuk-masuk,,tak da orang .. lpas kmas kmas barang,,bru je nak keluar,,ad sorang bdak ni bru nak masuk bilik, aku tnya dia,bilik ni jgak ke? die kata ye . ni rupanya roommate aku..Dinie nma die .. Orangnya manis . baik sangat .. perangai die sebijik macam Aina kawan aku msa kat vokay dulu .. Dinie ni bdak Putrajaya. Die amik Diploma In Biotecthnology .

Lpas je salam ngan die , aku , abah ngan abg aku trus keluar pergi makan . hmm.. time tu, macam macam ceramah abah bagi kat aku .haha ! .. aku taw abah sayang aku ..lpas dah makan makn tu,,abah hantar aku balik asrama ..time tu sdih gak la nak pisah ngan abah .. yela.. 5 bulan lbih duduk kat rumah . tup tup kene pisah balik . tu pun nasib baik mak tak ikut. klau tak,,hmm.. tak taw la..haha .. tp xpe..aku dah biasa pisah pisah macam ni masa ddk hostel dulu ..

Balik bilik,aku jmapa Dinie balik.. hehe.. best dpat knal ngan die .. baik sangat..Dalam bilik ni,ad 4 orang .. dua orang lagi cuti sem . senior . so,,buat masa ni,,aku ngan Dinie je la duduk kat bilik ni ...kitrang harap sangat senior roommate ktrang ni baik baik ..hehe .. 

Hmm.. k la .. tu j la tuk malam ni .. aku ngantuk sangat .. penat . tired . semua ada... haha... nnt ad masa aku update lagi kayh .. 
Bye . Assalamualaikum .

Tuesday, 25 February 2014

Result oh result .

Assalamualaikum ...
Sape kat sini batch 96?mesti korang tgh berdebar-debar kan skrang?? Haha .. samalah kita ! takut sangat . Skrang ni aku dah x fikir ap dah . Yang ad kat kepala otak ni.,, Result spm yg dah nak kluar .. Huh ! Mcm mna lah klau keputusan tak elok? Matilah aku kene dengar ceramah selama 2 jam.. haha .. Ingat lagi time PMR dulu ,,Sepanjang perjalanan nk blik rumah dri skolah,,Kene tadah telingah dengar abah bagi ceramah .Yela,,time kakak ngan abang aku,,suma pndai2 . tang kat aku?? Hancooqq....

Tapi,,aku harap sangat yang result aku elok ..Kalau boleh , Aku nak sambung ap yang belajar dekat vokay dulu .. UPU aku dah apply da,, 8 course je boley apply . Aku apply  sume berkenaan ngan Binaan Bangunan ..

Politeknik ~ Diploma Seni Bina
Politeknik ~Diploma Kejuruteraan Awam
Politeknik ~ Diploma Perkhidmatan Bangunan
UITM ~ Diploma Ukur Bangunan
UITM ~ Diploma Perancang Bandar Dan Wilayah
UITM ~ Diploma Kejuruteraan Awam
UPSI ~ Diploma Reka Bentuk & Pembangunan Permainan
UTHM ~ Diploma Teknologi Kejuruteraan Awam

Pergghhh ,,..
Nmpak susah kan? haha.. tp, bagi bdak vokay yang amik aliran Binaan Bangunan tu,,mesti dah biasa dengan semua tu ..Tapi,, susah jgak BB ni ..Yela,, Kalau salah nisbah bancuh simen ,, boleh runtuh bangunan yang korang buat tu .. 
Erm .. Aku harap sangat yang result aku bagus ..Dengar cyte , result keluar 20 hb ni .. tp, aku tengok kat portal UPU , die tulis 19 ..erm .. tah la .. Cukup hari , aku pegi lah skolah .. 

Ish ! x sabar rasanya nak pegi sekolah .. Nak jumpa cikgu cikgu yang pernah mengajar aku ...Alhamdulillah .. Sampai sekarang aku masih ingat nma2 cikgu yang mengajar aku .. Meh aku senarai kan .. heheh ~

Bm~ PN . Hafiza
Math~ PN . Akmaliza
Bi ~ Cik Fazlina
Sains gunaan  ~ En Khaldi
Ag ~ Ust Salman / Ustz Siti Aminah
Sejarah ~ Pn Norehan
Seni ~ Pn Zuhairah
Teknologi Binaan ~ En Masri / Pn Suriati
Bahan Binaan ~ Pn Idaroyani / En Abdul Rahman

Rindu sesangat .. Bukan cikgu je yang aku rindu , tapi ,, semua kawan2 kelas, yang happening ,, member Dorm yang sering menggila .. haha ..  and ,, semua pelajar KVKK ,,opss,, x termasuk musuh aku ok .
Tak lupa jugak kat adik angkat kesayangan aku Dayah .. Kang x pasal2 merajuk pulak budak kecik tu ..
rindu sangat kat die .. sabar kayh dayah ,, Nanti akak pi jmpa hang okay ?! ..

Miss that's moment !


Wednesday, 22 January 2014

Hot ke?

Assalamualaikum..
Aryni aq nak updates pasal budak2 yang batak Hot ni..
Aq x tau la ap yang gile sangat dengan gelaran ho tu..
Macam2 care yang diorang buat untuk dapatkan gelaran tu..
kat skolah aq ni ad sorang yang mcm tu..serious menyampah..kalau korang tengok fb die,,mesti menyampah..aq sarankan,,sebelum tgk fb die,,sediakan baldi dulu..nanti senang kalau korang nak muntah .. hehehe :)

Dia selalu update status macam ni..(yg star tu nme die..)

"hye..****** menegur ni"
"hye,****** x comel mcm korang pun"
"aryny,,kt pakai bedak Carie Junior"

tu baru sikit..belambak agy..malas aq nak tulis..yg lawak nye,,pasal bdak pun nak update ke??hello..be matured bole x???selalunye,,budak yg Batak Hot ni,slalu promote diri kat orang rmai sruh add diorang..tp,,bile dah add,,bkan die nak tegur pun..

Pastu,,nak orang komen kat status die,tapi die sikit pun x nak pndang status kite..memang ad pun orang mcm ni.Dia fikir yang dia tulis status ni buat orang nak komen la?lepas orang komen,dia buat bodo je..konon-onon dia nio artis x layan komen2 yang diberikan..hak a la...bapak poyo gile...lpas tu,,diorang ni slalu update status mengalahkan artis...maklumlah..friends dah rmai kan..comform2 ad orang komen...

Yang paling aq menyampahnye,,bjet update status,,sabtu ahad kluar gi PAVI n BB..bjet siut !! padahal pegi supermarket je..updates lagi,,"sronoknye lpak MID "..padahal duk dalam kete just lalu je dpan MID..

OK TU JE..sakit hati ni..



Monday, 20 January 2014

My Beloved classmate !

Assalamualaikum..
hye ! today aq nak story about my classmates!
2 taun bersama.,pelbagai karenah yang aq jmpe..macam2 perangai ad...
dalam masa 2 tahun ni lah aq bru knal erti sahabat..
haha! bermadah kate lak !
k la..kat bwah ni sume classmate2 aq..
sayang mereka !!


Auni Zainina


This is Oney.Die baik sangat..Stay kat Bangi..

Shazril Hanif


just call die shazril :)
Stay kat Chandan,Kuala Kangsarje..

Muhamad Hisyam


Panggil Syam je...
gile gile prangai die ni..
gerun time die tgh mrah..ngee ~
Stay kat Sg. Siput

Nur Amira


Myra or name kat dorm,,men..haha
bestie aq niyhh..
sayang die sesangat...
Ipoh girl :)

Norlaili Shafiqah


Laily..
ni lagi sorang besttie aq..
love yaaa ~
Rawang mari....

Muhamad Nor Hidayat


Dikenali dgn nama Sam !
jejaka kecik klas kami..
Die ni yang pling jauh...Sungai Petani bhaii..

Nazirul Asyraf



Call him Nazirul.
Stay at Ipoh :)

Muhd Farhan


short name,, Paan..
baik sangat..best membe ngan die..
bdak sg.siput~

Muhammad Akmal


Die ni hot dgan nme Alonk ..
Lawak,sporting..tp perasan anak omputih...
mmat saleh konon ,,puihh..haha..rela la alonk..
Player Rugby ni..
sg. siput mali...


Muhamad Zulkhairie


erry..
baik,kelakar...tp,,suke ponteng skolah..haishh..erry,,,
Jejaka tunggal yg dduk kat Rawang..haha..

Nabilah Hanis


iela..
miss u sayang!
from Taiping
Bestie 4ever!

Nuraina Wafa


Wafa~
Bestie 4ever...
bnyak bgi semangat kat aq..
Taiping

Aliff Aizuddin


Alep..
Bajet! haha.. 
no la,die baik,sporting..pengawas skolah beb !
Stay in Kajang..

Muhd Afique


Dikenali dgn nme Chot.
Best Player Rugby KVKK ..
lawak n sporting orangnye...
Stay kat Sg. Siput

Nur Zulifah


Effa comel !
Bdak Gombak..
suke merapu je keje die..haha..

Radyna Othman


Dyna loved !
Baik sangat..love yaa..
from Taiping
hope kekal ngan si dia.. <3

Megat Muhd Ridhwan


Megat...
suke sangat layan gile2 aq..
Fotographer skolah niyyh..
from Ipoh

Ira Nor Shafiqa


Eyra~
kawan kelas yg first time aq knal..
syg eyra sngat2..
Ipoh

Muhamad Jamil

Jamil Pak Tongkol..
haha..Si kenit klas BB .. suke melalut..
Sg.Siput

Nur Atiqah


Atiqah..
bdak paling pndiam di dalam klas BB..
Diam2 ubi berisi die ni...
Shah Alam

Nurul Amylia


Amyyyyy
Bidadari klas kami...
Sangat cantik.. hehe..

Muhd Syahmi


Double..
bdak paling staylo.haha
Sg. Siput

itu je okay..Bubbye.. Love yaaaa.....

Arkitek ??

Assalamualaikum.
.Today aq nak story psal course yang aq nak amik..td diorang kate no pin upu dah kluar..tu yang aq excited nak pilih course ni..mse skolah dulu aku amik course Binaan Bangunan.so,bidang aq ni kearah arkitek la..

Btw,aq da buat bnyak research psal BB ni...
research punye research,,Aq mcm mnat nak amik Diploma Senibina...tp,,dah bnyak blog aq bce yang course ni susah.aq tkut x dapat bwak,tapi,,aq bermnat sangat..

Firstly,,mak aq sruh apply kat tmpat abg aq kat unikl bangi...masalahnye,kat situ just ad ship building..aq x blajar pun psal ship ni..adoi..seni bina xde kat situ pun..yg ad just course2 engineering  bnyak la..

Aq ad bwat  research kat blog ni..owner blog ni amik course senibina .ni yang aq jmpe psal seni bina...



Jadi apa sebenarnya perkara paling utama kalau anda nak belajar course architecture?


1. Recognition/ accreditation.

Disebabkan anda tak dapat terima tawaran di IPTA anda mencari kursus yang sama di IPTS. Tapi tahukah anda kebanyakan IPTS tiada pengiktirafan/ recognition dari LAM? Untuk menjadi seorang arkitek berdaftar di Malaysia, anda perlu ada LAM Part 1 dan Part 2. (ohya, LAM= Lembaga Arkitek Malaysia). Kalau ada Part 2 baru boleh digelar arkitek. Kalau ada Part 3, maknanya nama aku akan jadi Ar.Sophie Al-Yahya. PErghhhhhh terjuling mata!!! @__@

Ikut pengalaman aku, masa aku belajar kat UiTM dulu, banyak kes yang melibatkan macam, orang ni habis Diploma di sesebuah kolej,tapi disebabkan dia takda Part 1, dia tak boleh sambung Degree kat UiTM terus. Dia kena masuk Diploma tapi tahun kedua macam tu la. Dan walaupun di UiTM Diploma Senibina dah ditukar kepada B.Sc (Architecture) tetapi ia tetap Part 1 yang kena belajar 4 tahun. Dari segi tu dah membazir waktu dah. Belum lagi nak sambung part 2 LAM kan?Kalau total course Part1+Part2 di UiTM adalah 6 tahun, maka orang-orang yang ada kes macam ni mungkin habiskan masa dalam 7,8 tahun untuk dapat Part 2.

Ok, kalau masa nak belajar tahan lagi. Tapi masa bekerja? Ramai yang aku kenal, dia habiskan belajar di kolej swasta dalam bidang senibina, sekali bila nak mintak kerja, rupanya kolej dia takda recognition Part 1. Tangga gaji juga mungkin sedikit rendah berbanding yang ada Part 1.Dari situ dah menyusahkan dia kena ambil exam yang rasanya bukanlah mudah. Lepas tu melecehkan sebab susah nak ambil Part 2 bila Part 1 pun takde. Paham tak kawan-kawan dan adik-adik?

2. Interview

Kebanyakan IPTA yang menawarkan kursus ini akan mengadakan temuduga terlebih dahulu. Melalui apa yang lecturers aku cakap, bukan straight A's SPM yang mereka cari. Orang yang straight A's SPM pensyarah-pensyarah lebih menasihatkan belajar course yang lebih macam..ermmm.. Medic ke.. Engineering ke.Course yang memerlukan otak genius la pendek kata.  Sebab apa yang mereka mahu dari seorang pelajar senibina ialah berfikiran kreatif, kuat dari segi mental dan fizikal,out spoken, tak pasif,determine.Sebab tulah ada interview. So kalau ada yang dapat interview senibina tu korang janganlah tertunduk-tunduk masa diinterview. Sebab nanti nak jadi arkitek kau kena jumpa client dll.Dalam tangga building construction pula, arkitek berada paling atas yang kena kerah tenaga Quantity Surveyor, Engineers, Contractors,dll. Bak kata bos aku bila orang-orang ini tak buat kerja ikut deadline " We've got to whack all these jokers man!" Sebab kalau orang bawah kau tak buat kerja, arkitek juga yang selalu kena tuding jari oleh client. Jadi kalau kau tak aggresive, macam mana kau nak berdepan dengan ini semua? Lagi satu, kalau nak pergi site yang under construction, kau ingat boleh ke nak bajet diva atau puteri dan putera lilin? tak tahan panas, nak pakai heels bermekap tebal bagai? Sebab tu interview itu penting. Sebab tempat adalah sangat terhad, maka mereka mahu cari orang yang betul-betul mereka rasa boleh survive dalam kursus ni.

Sebab apa aku kata terhad, sebab kalau kat IPTA lain, aku kurang pasti tapi rasanya macam lebih kurang. Kalau kat UiTM, satu sem cuma ada satu kelas aje untuk batch tu. Masa aku masuk dulu,satu batch ada 30 orang aje. Tapi yang apply setiap sem? beribu orang tau.
So, ni dua benda utama lah yang korang kena tahu kalau nak belajar course ni. Aku buat entri ni pun sebab rasa kesian sebab ramai sangat dah orang yang aku kenal ada masalah dengan recognition. Kadang-kadang korang kena faham jugak, strategy IPTS. Kaut duit. Tapi banyak dah dengar certain professional courses takde recognition yang sepatutnya. Senang je nak tahu kalau tempat tu takde recognition. Biasanya menawarkan kursus senibina tanpa ada temuduga. Tapi kalau ada pun kau kena tanya elok-elok ada reconition dari LAM ke takde. Kalau orang tu sendiri tak tahu LAM tu apa, lebih baik kau berambus aje jangan buang masa.

Mcm susah kan???tp aq x taw nak apply kat mne...ape-ape pun,,see the result dulu...aq ingat nak apply kat UTHM . itupun kalau result aq elok la...

k la.. tu je okay...bye..love yaa..

Doakan kejayaan Dhiyaaa yeee...